Ontdek welke tattoo stijl het beste bij jou past!

Bekijk welke mogelijkheden er allemaal zijn met de verschillende stijlen van tatoeëren.

Ben je van plan om een tattoo te laten zetten maar weet je nog niet welke stijl? Er zijn tegenwoordig veel tattoo stijlen wat de keuze lastig kan maken. Om je hierbij te helpen hebben wij een overzicht van alle bekende tattoo stijlen. Doe hier je inspiratie op voor je nieuwe tattoo.

Black work tattoo

Tattoo’s waar alleen zwarte inkt bij is gebruikt vallen onder black work. In de basis bestaat een black work tattoo uit zwarte dikke lijnen of geometrische vormen met afwisselden lege ruimte om contrast te creëren. Waar het eerst vooral tribal tattoos waren is er nu veel meer variatie te zien. Door de soms grote zwarte vlakken kan je met een black work tattoo indruk maken. Vaak worden deze tattoo’s op een arm of been gezet.

Tribal tattoo

Je kunt een tribal tattoo herkennen aan zwarte lijnen en geometrische vormen. De vormen en lijnen kunnen symmetrisch zijn, patronen vormen of willekeurig zijn. Tribal betekent ‘stam’, hier vind je ook de oorsprong van de tribal tattoo stijl. Bij inheemse stammen over heel de wereld werden tatoeages gebruikt met ieder zijn eigen herkenningspunten. De tattoos werden gebruikt voor verschillende rituelen, als kenmerk van je tribe, bij welke range je hoorde en ter bescherming. Bekende voorbeelden zijn de Maori, Keltische en Polynesische tattoos. Aangezien de inheemse stammen geen tattoo machines ter beschikking hadden werden er eenvoudige tattoos gezet. Tegenwoordig worden Tribal tattoos ook gecombineerd met andere stijlen.

Chicano tattoo

De Chicano tattoo stijl is begin jaren ’30 ontstaan in Amerika toen waar toen veel Mexicanen naartoe waren gemigreerd. Oorspronkelijk was ‘Chicano’ een scheldwoord wat Amerikanen gebruikte om geëmigreerde Mexicanen te bestempelen. Eind jaren ’60 is de term overgenomen door de Mexicanen als erenaam tijdens de strijd voor sociale gelijkheid. In Chicano tattoos zie je dus veel invloeden van de Mexicaanse cultuur. Kenmerken zijn religieuze afbeeldingen, potreten, (clown) maskers, hot rods, wapens en Latijnse pin-up vrouwen.

Old skool tattoo

De Old Skool tattoo stijl is gebaseerd op de eerste tatoeages die in de westerse wereld werden gezet. In het begin waren het zeelieden die dit soort tatoeages hadden als souvenirs van de vele tochten. Later werden de old skool tattoos enorm populair onder militairen. Kenmerken van een old skool tattoo zijn dikke lijnen, felle kleuren en eenvoudige designs. Symbolen die je vaak terugziet zijn pin-up girls, ankers, schepen, zwaluwen, zwarte rozen, rode rozen, hartjes en windrozen.

New skool tattoo

New skool tattoo stijl is een moderne variant van de Old skool. Begin de jaren ’70 is deze stijl ontstaan. Net zoals old skool herken je new skool tattoos aan dikke lijnen en felle kleuren. Wat maakt dan het verschil? Bij New Skool worden meer kleuren gebruikt en moderne technieken. Daarnaast spelen de artiesten met het perspectief om een drie dimensionaal effect te creëren. Deze stijl leent zich goed voor ontwerpen met cartoons, pin-ups en graffiti tekst.

watercolor tattoo

Watercolor is een stijl die de laatste jaren enorm populair is geworden. Het is een stijl die weinig gelijkenissen heeft met traditionele tattoo stijlen. Door middel van nieuwe technieken kunnen artiesten een waterverf effect gecreëerd, vandaan ook de benaming ‘watercolor’. Daarnaast zijn veel verschillende kleuren kenmerkend voor de stijl. Synoniemen voor de watercolor stijl zijn fantasierijk, zacht en speels.

Dotwork tattoo

Dotwerk is meer een techniek dan een tattoo stijl. Een dotwerk tattoo bestaat namelijk alleen of voor een grootdeel uit puntjes die worden getatoeëerd, er worden geen lijnen of schaduw gezet. Het is een tattoo techniek die veel tijd kost maar ook schitterend resultaat geeft. Daarnaast doet een dotwerk tattoo minder pijn in vergelijking met andere tattoo stijlen omdat er alleen kleine puntjes worden gezet. Deze techniek is perfect voor tatoeages met abstracte of geometrische vormen zoals mandala’s.

Japanse tattoo

De Japanse tattoo stijl is misschien wel de oudste tattoo kunstvorm die er bestaat. Zo’n 5000 jaar geleden werden al tatoeages gezet in Japan. Irezumi is de Japanse benaming voor tattoo. Dit heeft ook te maken met de manier waarop tatoeages in die tijd werden gezet. Ire betekent namelijk insteken of invoegen en zumi betekent inkt of houtskool. Bij de traditionele Japanse manier wordt er via een naald inkt in de huid geprikt met de hand. Kenmerken van de Japanse tattoo stijl zijn mythische dieren, boeddhistische goden en platte afbeeldingen. Vaak worden deze tatoeages op grote oppervlakte gezet zoals je rug, borst of been.

trash polka tattoo

Trash polka is een relatief nieuwe tattoo stijl bedacht in 1998 door Volker Merschky en Simone Pfaff. De tattoo stijl is een combinatie tussen realistische/surrealistische afbeeldingen met geometrische elementen. Kleuren die hier vaak bij worden gebruikt zijn zwart en rood. Ook worden er letters verwerkt in de ontwerpen. Door de combinaties in stijlen en kleurgebruik zijn het opvallende tatoeages. Ook deze tattoo stijl komt het beste tot zijn recht op grote oppervlakte.

Minimalistische tattoo

Minimalistische tatoeages zijn vaak klein en eenvoudig. Er wordt vaak alleen gebruikt gemaakt van strakke lijnen en zwarte inkt. Vaak worden minimalistische tattoos gezet op plekken waar kleine tatoeages tot zijn recht komen zoals de pols, hand of nek. Ook zie je dat er vaak gebruikt wordt gemaakt van lettering en geometrische vormen.

Er zijn nog meer stijlen:

  • Realisme
  • Black and gray
  • Fineline
  • Hand poke